INFORMACJA DOTYCZĄCA ŻYWIENIA – ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W NASZYCH DANIACH.

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergie zamieszczamy wykaz 8 Alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie w postaci liczb od 1 do 8.

Informujemy, że w szkolnej stołówce, w której przygotowujemy codziennie obiady, wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Należą do nich:

1. Mąki zawierające gluten tj. pszenicy, żyta, owsa, orkiszu i produkty pochodne.

2. Jaja i produkty pochodne.

3. Ryby i produkty pochodne.

4. Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.

5. Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu, gorczycy, łubinu.

6. Mleko i produkty pochodne.

7. Seler i produkty pochodne.

8. Dwutlenek siarki i siarczyny (E220-228) dwutlenek siarki, sole kwasu siarkowego w stężeniu wyższym niż 10mg/l. Występowanie: suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane;

Jeżeli jesteście Państwo lub Państwa dzieci uczuleni, na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji upoważnionym pracownikom stołówki.